Олена Зеленска: В тази битка нацията ни стана по-силна, искам по-твърди сакции срещу Русия

"Стотици деца са родени в страната без да видят свободно небе", каза първата дама на Украйна

22.03.2022 | 17:11 Редактор: Жаклина Иванова
Олена Зеленска: В тази битка нацията ни стана по-силна, искам по-твърди сакции срещу Русия

Когато през 2019 година Володимир Зеленски стъпи в длъжност като президент на Украйна, неговата съпруга Олена предпочете да остане в сянка. В интервю за сп. Vogue тя коментира, че предпочита да не бъде публична личност.

"Съпругът ми винаги е на първа линия, а аз се чувствам по-комфортно да съм в сянка", сподели тя.

Олена се включи все пак активно в редица инициативи - като например за по-добра храна в училищата, контакти с други първи дами и т.н., разказва ABC. Сред кампаниите, които е повела, е такава за добавянето на надписи на украински език на културните паметници по света, както и за добавянето на украинския език към автоматичните гидове, раздавани в европейските музеи.

След 24 февруари обаче приоритетите на първата дама на Украйна са коренно различни. В отворено писмо, публикувано на официалния сайт на украинското президентство, тя разказва за децата на Украйна в дните на военната операция на Русия.

Стотици деца са родени в страната без да видят "свободно небе", майки и деца живеят в мазета и бомбоубежища, посочва Зеленска.

"Въпреки че пропагандата на Кремъл нарича това специална операция, реално това е масово убийство на украински цивилни граждани", казва съпругата на украинския президент в своето отворено писмо, озаглавено "Свидетелствам".

Също като съпруга си, Олена Зеленска остана в родината си, но местоположението ѝ е пълна тайна. Преди дни тя даде интервю за ABC чрез текстови съобщения - от съображения за сигурност тя не ползва телефон, нито се среща с представители на медии лично.

"Предполагам, че моето послание е подобно на това, което се чува по целия свят: Спрете войната!", споделя тя пред изданието и критикува липсата на реакция в отговор на нарушаването на правата на руснаците през годините.

"В тази битка нашата нация стана по-силна и твърда. Бих искала да видя и санкциите срещу Русия, които налагат САЩ и ЕС да бъдат такива - по-силни и по-твърди", заявява в своето интервю Зеленска.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Лъжлива ***. На лъжата, краката са къси, дали го знае тя!?! Ако не го знае, ще го научи! Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар